Prémiový Extra panenský olivový olej z Kréty PDO 0,28% 750 ml plech

Prémiový extra Panenský Olivový Olej PDO z oblasti Sitia na Krétě (Lasithiou Kritis PDO).

Acidita 0,28 %

Lisováno za studena do 24 hodin od sklizně, jedno-druhový olej odrůdy Koroneiki, nefiltrovaný.

Objem balení 750 ml

Skladem (>5 ks)
Kód: 56
256 Kč
Kategorie: Olivové oleje
Hmotnost: 0.75 kg
Acidita: 0,28 %
Balení: 750 ml
Druh oleje: Extra panenský
Země původu: Řecko
Odrůda oliv: Koroneiki
Sklizeň: Listopad 2021
Metoda sklizně: Ruční sběr
Obal: 100 % recyklovatelný obal

Prémiový extra panenský olivový olej PDO z oliv vypěstovaných na Krétě v oblasti Sitia (olivové háje v blízkosti vesnice Palekastro). Produkce rodiny Tsimitakis.

Olivy byly sklízeny výhradně ručně pomocí speciálních “hrabadel”. Plody padají do sítí, které jsou položeny na zemi. Na lis se olivy dostávají vždy v den sklizně, což je klíčové pro produkty výjimečné jakosti. Lisování probíhá za studena a výsledný produkt je výsledkem prvního lisu.

Po vylisování se olej shromažďuje v nerezových nádržích a skladuje se v nich 1-3 měsíce. To se děje za účelem odstranění všech pevných částic (zbytků dužiny oliv) ve vylisovaném oleji, které se usazují na dně. Uvedený proces eliminuje nutnost filtrace, která by mohla kvalitu oleje snížit.

Olej lze využívat jak v teplé i studené kuchyni, vhodnější pro studenou kuchyni.

Olej je velmi jemné, ale plné chuti s lehkým aroma. Výborný na dochucení i těch nejjemnějších pokrmů, kde nemá přebít chuť ostatních ingrediencí. Vhodný na dochucení pokrmů z těstovin, ale i mořských ryb, jako zálivka do salátů, nebo pro přímou konzumaci s čerstvým křupavým pečivem.

Výživové údaje na 100 ml:
Energetická hodnota: 3450 kJ/824 kcal; tuky: 91,6 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 12,5 g; sacharidy: 0 g, z toho cukry: 0 g; bílkoviny: 0 g; sůl: 0 g.

Acidita (v době stáčení): 0,28 %; Peroxidové číslo max 20; K268: max 0,22; K232: max 2,5; ∆.K.: max 0,01

Olivy vypěstovány, olej vylisován a stočen v Řecku

 

Rodina Tsimitakis vyrábí extra panenský olivový olej z vlastní produkce oliv. Olivové háje vlastněné rodinou se nachází na nejvýchodnějším cípu Kréty na území a v blízkém okolí vesnice Palekastro.
Od roku 2009 držitelé AGROCERT (byla založena v roce 1998 jako organizace provozující veřejně prospěšnou činnost pod dohledem Řeckého Ministra pro Rozvoj venkova a Potravinářství). Certifikace zemědělských produktů PDO a další. PDO (chráněné označení původu) zahrnuje termín používaný k popisu potravin, které jsou vyráběny, zpracovávány a připravovány v dané zeměpisné oblasti s využitím uznávaných znalostí.

Oleje Tsimitakis

Druh oleje: Extra panenský

Země původu: Řecko

Region: Sitia Lasithiou Kritis

Odrůda oliv: Koroneiki

Metoda sklizně: Ruční sběr

Lisování: Mechanicky za studena

Filtrace: Olej není filtrováný

Proces výroby oleje

Sklizeň oliv začíná v říjnu (raná sklizeň) a končí kolem konce ledna. Výhradně ručně pomocí speciálních “hrabadel” se plody oklepávají ze stromu a padají do sítí, které jsou položeny na zemi. Poté se ze sítí odstraní listy, olivy se sbírají a každý den se vozí do lisu, aby došlo ke zpracování do 24 hodin od sběru. Každodenní sběr je zvláště důležitý pro kvalitu olivového oleje.

Lisování probíhá při nízkých teplotách. Olej se shromažďuje v nerezových nádržích a skladuje se v nich téměř 3 měsíce. To se děje za účelem odstranění všech nečistot ve vylisovaném oleji. Uvedený proces eliminuje nutnost filtrace, která by mohla způsobit ztrátu živin v olivovém oleji.

Stáčení a přeprava

Olej se po usazení nežádoucích nečistot (zbytků lisovaných oliv) stáčí do nerezových kanystrů, které se vyrábí v regionu, kde vyrostly olivy (vesnice Zakros). Do ČR je olej dovážen již stočený.

Vlastnosti odrůdy Koroneiki

Nezaměnitelné organoleptické vlastnosti (ovocná a kořenitá chuť). Tato odrůda oliv je přizpůsobena extrémně drsným podmínkám, jako je sucho a horko. Daří se jí v pobřežních oblastech i ve vyšších nadmořských výškách. Extra panenský olivový olej z oliv Koroneiki je jedním z nejlepších olivových olejů na světě.